Turkietresor - Res till Turkiet | Detur.se


Det prisvärda resmålet som blivit en svensk semesterfavorit

Turkiet har länge varit en semesterfavorit, och det är enkelt att förstå varför. Med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden, en spännande kultur, god mat och en speciell gästvänlighet gör det landet till det perfekta semesterlandet. Dessutom finns den soliga medelhavskusten med de milslånga sandstränderna, de gröna bergen och här räcker även den svenska kronan betydligt längre än hemma. Med alla dessa förutsättningar utgör landet ett säkert val till semestern och Turkiet har resmål som passar såväl familjer, par och ungdomar. Detur har ett stort utbud av hotell – allt från exklusiva hotellanläggningar till enklare lägenhetshotell. Här finns familjevänliga resmål och resmål där du kan kombinera storstadspuls med fantastisk shopping. Bäst av allt är att detta ligger endast fyra timmar från Sverige.

Ett land med variation
Turkiet är omgivet av hav och vatten och landet kan därför erbjuda gott om stränder för alla semesterfirare. Längs kusten domineras landskapet av pinjeskogar, olivlundar och citrusodlingar. Besöker du Turkiet måste du prova på det turkiska badet Hamam. Badet är uppfriskande för både kropp och själ. Det turkiska badet utgörs av ångbastu och peeling och avslutas med fördel med en välgörande oljemassage. Köket i Turkiet är känt för sina auberginerätter, kebab, grönsaksrätter och pilaff, gärna med smak av spiskummin, stark chili, vitlök och färska örter. Pröva gärna olika förrätter, meze, och några av de för Turkiet typiska söta desserterna, t ex baklava. Läs mer vid varje resmål om vilka specialiteter som erbjuds där. För att få uppleva ännu mer av vad landet har att erbjuda rekommenderar vi även att ni följer med på någon av våra utflykter som exempelvis kan ge en närmare bild av landet, naturupplevelser och historiska upplevelser.

Detur erbjuder en stor bredd av resmål i Turkiet och det flesta orter har aktiviteter och strandliv som passar alla. För barnfamiljer och för er som söker ett lite lugnare resmål, rekommenderar vi att titta närmare på Side, Kemer och Bitez. Vill du komma lite närmare det lokala livet, kan staden Antalya vara ett utomordentligt tips. Det bästa nattlivet hittar man inne i Bodrum, Marmaris och Alanya. Söker du i stället en lyxigare semester kan du välja bland de fina anläggningarna i Belek.

Kort historik
Dagens Turkiet har sitt ursprung i 1300-talets osmanska rike som bestod av Mellanöstern, Balkan och Nordafrika. Den 29 oktober 1923 grundades republiken Turkiet. Kemal Atatürk blev landets president och genomförde omfattande reformer för att omvandla det gamla islamiska Turkiet till en modern nationalstat. Efter andra världskriget infördes ett demokratiskt flerpartisystem. Sedan oktober 2005 förhandlar Turkiet om medlemskap i EU. Majoriteten av Turkiets invånare är turkar och talar det officiella språket turkiska.
Fakta om Turkiet

Areal
Ca 780 000 kvm, av vilket 97 % ligger i Asien och 3 % i Europa.

Elektricitet
220 V. Adapter behövs ej.

Folkmängd
Ca 75,2 miljoner. Huvudstaden heter Ankara och har ca 4,5 miljoner invånare. Istanbul är den största staden och har ca 12,5 miljoner invånare. Majoriteten av turkarna (98 %) är muslimer men islam har ingen uttalad politisk makt. Turkiska är det dominerande språket. På turistorterna talar många även engelska och tyska.

Helgdagar
1/1 Nyårsdagen, 23/4 Barnens dag, 19/5 Sportens- och ungdomens dag, 30/8 Zafer Bayrami, 29/10 Republikens dag, 6-9/11 Offerhögtiden, 10/11 Atatürks minnesdag. Ramadan pågår en månad från 1/8. Turkiet har också andra religiösa helgdagar som varje år byter datum.

Kreditkort
Alla internationella kreditkort kan användas på de flesta större hotell, restauranger och butiker. Flertalet uttagsautomater finns på de större resmålen.

Mat & dryck
En enklare måltid kostar ca 65 SEK, lunch ca 70 SEK, middag ca 130 SEK, en öl ca 30 SEK, vatten på flaska ca 6 SEK /liter.

Shopping
Ett eldorado för shoppare. Handvävda mattor, guld, skinn, märkeskopior mm.

Säsong
Turkiet lockar flest besökare på sommaren. På många hotell är luftkonditioneringen igång under högsäsong, ungefär från mitten av maj till mitten av september. På många av hotellen öppnar poolerna i början av maj och stängs i oktober. Poolerna är inte uppvärmda. Utbudet av aktiviteter, antalet mat- och nöjesställen samt solstolarna på stränderna är färre under lågsäsong och på hotellen är inte alltid alla faciliteter öppna. För våra golfare infaller dock högsäsongen under oktober/november och mars/april.

Telefon/internet
Det är ofta dyrt att ringa från hotellen men mobiltelefoner fungerar i de flesta fall. Det billigaste alternativet är att köpa telefonkort och ringa från automater. Internetcaféer finns det gott om och många hotell har Internetuppkoppling. Tänk på att inte använda svenska Internetabonnemang i egen dator eller mobiltelefon, då kostnaden för att använda detta utomlands ofta är mycket hög.

Temperatur
Månad JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Dag 15 15 18 21 25 31 34 34 31 26 20 16
Bad 14 15 14 16 17 19 22 24 26 26 22 15

Tidsskillnad
Svensk tid + 1 timme.

Vaccinationer
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral. CityAkuten Wasa Vaccination, Stockholm 08-412 29 10 (automatiskt telefonmeddelande) CityAkuten Privat, Göteborg 031-10 10 10. City Akuten Privat, Malmö 040-35 01 50.

Valuta
Turkiska Lira (TRY). 100 SEK ≈ 24,86 TRY (nov 2012). Vi rekommenderar Forex för växling i Sverige. Banker och växlingskontor finns på alla större orter. Undvik att växla på flygplatserna då kursen där är betydligt sämre än på övriga platser.

Visum & pass
Visum krävs ej för svenska medborgare men dock för norska medborgare. För mer information, kontakta Turkiets ambassad på telefon 08-667 29 60.

Övrigt
Det är brukligt att ge 5–10% dricks på restauranger, glöm inte hotellstäderskan och utflyktschauffören.Vatten på flaska rekommenderas.
Namnlöst dokument
ALANYA
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Alanya är orten man absolut bör välja om man söker bra shopping, underhållande tidsfördriv, historia och natur. Alanya stad har ett högre tempo än de andra orterna, många förälskar sig i denna ort, återvänder med glädje år efter år. Här finns restauranger samt barer finns öppna för att underhålla året om. I Hurghadas centrum, Sekalla, finns de flesta butiker och restaurangerna. Här finner man även det bästa nattlivet samt den nya marinan. I marinan hittar man många fina, mysiga restauranger, barer och framförallt båtar! Downtown är den äldre, mer genuina stadsdelen som man bör ta sig till om man är sugen på att gå på basar för att fynda kryddor, sjalar och souvenirer! När smältvattnet från Taurusbergen rinner nedåt så samlas de i en flod som löper ända ut i havet. Längst med Dimcay floden finns mysiga restauranger som man kan äta en god lunch vid. Vid röda tornet, i Alanyas marina finner man avancerad byggkonst och inte minst en slående utsikt från tornets topp!

ANTALYA
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Antalya är staden som andas gammal, ottomansk charm, kombinerat med ett modernt pulserande storstadsliv. Tätt, slingrande gränder i de äldre stadsdelarna och köpcentrum och butiker i den nyare delen utav staden. Antalya kan erbjuda något för de allra flesta oavsett ålder eller intresse!
I Antalya kan ni välja mellan att gå till de större nyare shoppingcentrumen Lara området eller välja att gå till de lokala små basarerna som är härligt charmiga och genuina, pröva Kaleici basaren till exempel. Optik, mattor och läder är utmärkta fynd som ni definitivt bör leta lite extra efter. Simma med hajar och upptäck den otroliga undervattenvärld som finns på Antalya Aquarium. Det finns en otrolig historia i Antalya regionen som ni inte får missa, besök den gamla ruinstaden Perge och varför inte ta en tur bort till det mäktiga, mytomspunna berget Olympos?

BELEK
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Belek är paradiset för golffantaster, här finner ni bekväma och utbyggda hotell resorts som kan tillfredsställa de allra flesta med sina faciliteter och goda service. Koppla av på hotellet eller välj vilken golfbana ni vill spendera er semester på, de finns många att välja mellan! I Belek finner ni just på de stora hotellen som anordnar med ett flertal olika arrangemang och tillställningar. Temakvällar och galakvällar är mycket populära! Forsamall är ett köpcentrum som är beläget mellan Kadriye and Belek. Här finns ett flertal butiker att gå och titta i och fynda i! Missa inte solnedgången vid kvarlämningarna av Apollotemplet som ligger inne i Side hamn. Denna plats är hänförande redan som den är, men när den dränks i ljuset från den härliga solnedgången så är det magiskt. Dessutom är det härligt att sitta längst med Manavgat floden och ta en härlig picknick!

BODRUM
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Bodrum blev snabbt svenskarnas
semesterfavorit och är populärt
bland både ungdomar, familjer
och par. Här finner ni nattliv,
shopping och kultur.
Bodrum är belägen längs kusten
med otaliga bukter, och vid flera
av stränderna finns mysiga sittkuddar
och hängmattor att avnjuta
dagen i.
I de små orterna längs kusten
finns ett stort utbud av butiker
och restauranger. I centrum finns
även ett sprudlande nattliv med
diskotek och barer.

KEMER
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Den lugna och vackra orten Kemer har blivit en omtyckt destination för framförallt barnfamiljer och många resenärer återkommer år efter år. I den charmerande kuststaden Kemer ligger en lång strand med en vacker strandpromenad och i hamnen finner ni ett stort utbud av båtturer. Längs strandpromenaden finner ni det största utbudet av butiker och i stadens centrum finns flera trevliga restauranger och basarer.

MARMARIS
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Här finns något för alla och ortens barer, restauranger, stränder och vackra skärgård tycks aldrig sluta locka nya, och återkommande, resenärer. Marmaris är känt för sin vackra kust och skärgård som är häpnadsväckande vacker. Här finns flera stränder, varav några mindre och mer privata. I hjärtat av Marmaris finner ni en livlig bargata och flera trevliga shoppingstråk. Gatorna är kantade av barer, butiker och restauranger.

SIDE
Om orten Nöjesliv och shopping Glöm inte att…
Side är orten som har en lugn atmosfär och hit söker sig både barnfamiljer, ungdomar och par i alla åldrar. På kvällen stängs den gamla delen av staden av för biltrafik och människor samlas på uteserveringarna för att äta gott eller njuta av en god drink i solnedgången!


Ta er till den närliggande orten Manavgat som har en fantastiskt basar och många butiker att strosa i. Antika Side har en otroligt mysig gågata som löper längst med de uråldriga ruinerna ända ner till havet. Det är även här ni hittar de barer och restauranger som underhåller om kvällarna.

Missa inte solnedgången vid kvarlämningarna av Apollotemplet som ligger inne i Side hamn. Denna plats är hänförande redan som den är, men när den dränks i ljuset från den härliga solnedgången så är det magiskt. Dessutom är det härligt att sitta längst med Manavgat floden och ta en härlig picknick!