Side - En charmig hamnstad

Side är en liten halvö som ligger mittemellan två långa stränder. Den lilla halvön har funnits sen romartiden och med 2 000 års historia är Side en av Turkiets äldsta städer. Under antiken var Side ett handelscentrum och området är fullt av gamla kulturskatter, bland annat den gamla ringmuren och den bevarade romerska teatern. Här trängs antika tempelruiner sida vid sida med moderna kaféer, restauranger, barer och butiker. Biltrafik är förbjuden i stadens centrum och de flesta tar sig in till fots eller med buss till busstationen som finns 500 m utanför för stadsporten.

Det finns mer att uppleva om man tar sig utanför centrum. Halvön är nämligen omgiven av två fantastiska stränder varav den ena stäcker sig 2 mil. Side kan stoltsera med att här finns turkiska Rivierans absolut bästa sandstränder med otroligt finkornig sand, rent och klart badvatten. Den Östra stranden är något lugnare och oftast söker sig färre människor hit och ibland blir det höga vågor här. Den västra stranden är mer långgrund och sträcker sig ca 2 mil och har finkornig sand och passar bättre för barnfamiljer.

Det finns hotell längs hela västra stranden och ju längre ut man kommer från centrum så får områderna egna namn som tex Kumköy och Evrenseki. I bland annat Kumköy har ett nytt centrum byggs upp med butiker och restauranger dock utan antika fornminnen.

Vänder man havet ryggen och beger sig in mot land ca 6 km så finns staden Manavgat som är en vanligt turkisk stad med ca 100 000 invånare. Denna staden besöker de flesta i samband med regionens största marknad eller för att åka båttur längs den smaragdgröna floden som delar staden. Staden i sig är ett populärt utflyktsmål.

I Side får man en behaglig semester med lagom avstånd till det mesta och många sevärdheter och utflyktsmål i närområdet.

Vem reser hit: Till Side kan alla åka men framförallt lockas barnfamiljerna hit pga stranden. För den kulturintresserade är det ett paradis med alla fornlämningar. De äldre njuter av en lugnare omgivning medans de yngre finner sin väg bland nattlivet som finns.

När: Side är ett året runt resmål med högsäsong mellan maj - sep

Vart: Vid kanten av Taurusbergen på Turkiska Medelhavskusten i provinsen Antalya, ungefär 70 km ifrån Antalya.

Transfertid: Ca 1 timme från Antalyas flygplats.

Kommunikationer

Dolmus (minibuss)
I Side har man bara dolmus dvs små minibussar. Dessa trafikerar närkommunerna in till Side centrum eller till Manavgat. . 
Man bara vinkar in bussen när man ser den, säger vart man ska och betalar till chauffören. När du vill kliva av ropar du ”dur” som betyder stopp. Dessa bussar är små och blir lätt fulla och därav namnet dolmus som översätts med fullproppad. 
Side har olika kommungränser och bussarna får inte ta upp folk utanför sin egen kommungräns. Om du inte är uppmärksam så hur mycket du än vinkar så kör bussarna förbi dig. Det beror då på att det är fel buss. Ex står du inom Side kommun så är det bara sidebussarna som får plocka upp dig. 

Kommunuppdelningar.
Side 
Kumköy 
Evrenseki 
Colakli 
Gündogdu 
Sorgun

Prisexempel mellan 3-6 turkiska lira 

I Manvagat finns en dolmusbusstation och det är inte den samma som den stora busstationen Otogar för långfärdsbussar. Från dolmusstationen går större bussar mot Alanya och Antalya men är inte långfärdsbussar. 

Prisexempel
Buss mellan Side och Antalya ca 15 turkiska lira
Buss mellan Side och Alanya ca 15 turkiska lira

Buss
Långfärdsbussar är det vanligaste färdmedlet i Turkiet. Det finns många stora bolag att välja på och bussarna är oftast väldigt moderna med tv och internet samt en bussvärd som man kan köpa dryck ifrån. Om du ska åka med dessa bussar måste du vara observant på om du bokar en expressbuss eller en som stoppar lite mer. Ta gärna nattbussen om du ska resa långt samt att det är tillåtet att köpa två platser så man kan sitta skönare. Dessa bussar kräver förbokad biljett och har fasta sätesnummer. Dessa bussar går från den stora busstationen som heter Otogar och ligger utanför Side nära motorvägen. Där kan du också köpa biljetter. 

Prisexempel
Buss mellan Side och Istanbul ca 120 turkiska lira

Taxi

Taxibilarna är gula och lätta att upptäcka. De kör inom Side efter taxameter och har två olika taxor. En dagstaxa och en kvällstaxa. Kvällstaxan går på efter kl 22:00 och då blir det nästan dubbelt så dyrt. Viktigt att tänka på är att chauffören under dagtid har rätt taxa påslagen. Dagtaxameter heter gündüs och kvällstaxameter heter gece och på taxametern lyser lampan framför den påslagna taxan. Man förväntas ge dricks genom att avrunda uppåt. Runt om i Side finns olika ställen där taxibilarna ställer sig och väntar på körningar. Om man ska åka längre turer eller ha taxin väntande kan man göra upp om priset innan och då kanske prata med flera olika chaufförer för att få bra pris. Tänk också på att det kan vara bra vid ett sånt tillfälle att ha en chaufför som förstår lite engelska. Om du önskar kvitto måste du säga till innan resan påbörjas. 

Prisexempel

Inom Side kostar en taxi ca 20-25 turkiska lira.
Kumköy – Side ca  25-35 turkiska lira 
Sorgun – Side  ca 25-35 turkiska lira´
Side - Manavgat ca 35- 45 turkiska lira

Biluthyrning
Om du ska hyra bil så måste man vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i minst ett år. (minimiålder kan variera beroende på vilken biltyp man väljer) Extra försäkring kan tillkomma för förare under 25 år. Kontakta Nordcotours för att bli hänvisad till rätt bolag som har seriösa försäkringar. Och innan du sätter dig i bilen se till att uppdatera dig på rådande trafikregler i Turkiet. 

Mopeduthyrning och cykeluthyrning
Med tanke på den höga olycksrisken på dessa fordon är det inget som vi rekommenderar. Om du gör det i alla fall vänligen kontrollera dina försäkringar och var försiktig i trafiken och använd hjälm.  

Flyg 

Det finns två flygplatser. Den största finns i Antalya och ligger 70 km från Side. Den andra heter Gazipasa och ligger 100 km från Side. 
Turkiska flygbolag trafikerar dessa flygplatser dagligen med resor till Istanbul och Ankara med vidare anknytningar. Turkish Airlines, Pegasus och Sunexpress flyger alla från dessa flygplatser. Boka biljetter på en resebyrå eller på flygbolagets hemsida. 

Pris exempel är ca 300 turkiska lira tur och retur.

Avståndstabell 

Side – Antalya 70 km 
Side – Alanya 65 km 
Side – Belek  40 km 
Side – Istanbul  820 km 
Side – Ankara 570 km 
Side – Skandinavien ca 3000 km 
Bra fakta  

Pengar 

Du tar ut pengar i bankomaten och den fungerar som hemma. Vi ser helst att du tar ut pengar i en bankomat kopplat till ett bankkontor och i den mån det går att du undviker fristående bankomater. Om kortet skulle fastna så kan man gå in på banken och få hjälp. Om kortet försvinner i de fristående bankomaterna så räkna med att kortet är förlorat. 
Ta inte emot hjälp från någon vid uttag med undantag för bankpersonal. 

Det finns gott om växlingskontor och dessa tar ut en avgift när man växlar pengar dock inte så hög när man växlar mindre summor. Däremot om man tar ut pengar hos dem via sitt kreditkort så kostar det mer. Dessa kontor har öppet till sent på kvällen. 

Posten och bankerna har de bästa växlingskurserna. 
Öppettider för dessa är vanligen mån-fre mellan kl 09:00-17:00 med stängt för lunch mellan 12:00-13:00
Posten heter PTT på turkiska och här kan du också köpa frimärken och posta vykort. 

Pengaöverföringar

Om man behöver få kontanter överförda till Turkiet så rekommenderar vi att ni använder WestenUnion. Alla banker och postkontor är ombud och det fungerar som hemma. Se www.westenunion.com 

Att betala med kort

Det flesta affärer och resturangen tar kort men det är inte lika utbrett i Turkiet att betala mindre summor på kort pga av att butiken/resturangen betalar en avgift för varje kortbetalning. 

Vatten 
Vatten heter ”su” på turkiska och man köper vattnet på flaska. Kranvattnet bör inte drickas pga av att det har en annan bakterieflora än den vi är vana vid. Det går bra att borsta tänder, skölja frukt och koka kaffevatten med kranvattnet. Vill man ha vatten med kolsyra så heter det soda och finns med naturell-och fruktsmaker.

Barn

Det går utmärkt att resa med barn till Turkiet. Turkarna är väldigt barnkära och ger barnen mycket uppmärksamhet. Barnmat på burk är inte lika utbrett som hemma och många väljer att ta med sig mat hemfrån om den minsta behöver burkmat. 
Barnvagnar som går sönder kan skapa lätt panik hos föräldrar för det är inte lätt att bära runt på en trött minsting i värmen. Det finns en firma som hyr ut barnvagnar och barntillbehör som hjälpt många barnfamiljer
www.schoggy.com/en/

Internet
De flesta restauranger och cafeer erbjuder fritt Wifi. Man får koden av personalen. Hotellen erbjuder oftast gratis Wifi i åtminstone receptionsområdet. Har man ingen telefon eller laptop med sig så finns det också gott om internetcafeer runt om i staden. Tänk på att internetuppkopplingen i Turkiet kan variera beroende på vart man befinner sig och om området har fiber eller inte. Då och då blir det störningar och nätet kan ligga nere en kortare period.

Elektricitet
Det är 220 volt och samma kontaktuttag som hemma. Till och från förekommer kortare strömavbrott pga överbelastning. Många hotell har därför egna strömgeneratorer, men dessa är inte alltid starka nog för att hålla alla funktioner igång.

Polis
I Turkiet finns både polis och jandarma. Jandarma är militären och polis är polis. Dessa är uppdelade mellan städer och mindre orter och byar. Båda utför ungefär samma arbetsuppgifter när det kommer till polisiär hjälp. I Alanya har man främst poliser och i Side främst jandarma. Det finns därför ingen anledning till oro om man ser mycket jandarma i rörelse. 

Telefon

De flesta har idag med sig sina egna mobiltelefoner och använder dessa på utlandsresan. Om man inte har en mobiltelefon så köper man ett telefonkort på posten. Det blir det billigaste. Man kan alltid ringa från hotellet men tänk på att dessa tar ut en sk hotelltaxa och den är ganska dyr. 
För att ringa hem slår man 0046, därefter riktnummer utan första nollan och sedan abonnentnumret.

Danmark  0045
Norge       0047
Turkiet      0090

Trafik
Trafiken i Turkiet är mer hetsig än hemma i skandinavien. Det går fortare och man har mindre marginaler. Använd alltid bälten i bilar och bussar precis som hemma. Om du kör själv i trafiken kör försiktigt och det finns avvikelser i trafikreglerna som du bör sätta dig in i. När du korsar gator även om det är vid ett övergångställe och gröngubbe, se dig noga för.

Djur
Det finns många lösspringande hundar och katter. Man bör inte klappa dem eftersom de är smutsiga och en del kan vara aggressiva. Om oturen är framme och man skulle bli biten eller riven av ett djur är viktigt att känna till att det är inte vanligt förekommande med rabies men det finns, och därför måste man ta rabiessprutor. Detta är kostnadsfritt och ges av statliga sjukhus. Många hundar har en öronmärkning som visar att dom är vaccinerade eller kastrerade. Det har blivit vanligt med katt-och hundstationer där man ställer ut mat. Hellre mata djuren där än på hotellet då man helst undviker att ha löspringande framförallt katter på hotellen.

Sten, snäckor och sand
Observera att det är förbjudet att ta med sig stenar, snäckor eller liknande hem då man inte vet om det är historiska föremål. Många gamla fynd är gjorda i havet och eftersom det går att vandra fritt bland historiska föremål så har man för säkerhetskull satt en nolltolerans för all sten, snäckor och sand. 

Oförutsedda händelser

Man kan ha oturen att bli sjuk eller råka ut för annan skada under sin semester. Nedan följer information att tänka på vid sjukdom /skada och andra svåra situationer. Vi på Nordcotours ser gärna att du kontaktar oss så vi kan få chansen och hjälpa dig på bästa sätt. 

Apotek
Apotek heter ”eczane” på turkiska och det finns många runt om i staden. Det finns alltid något apotek som har nattöppet och på söndagar så turas man om att ha jouröppet. Vilket som är jouröppet finns skyltat på dörren hos de som håller stängt. 
Apotekarna är vana med turister och kan oftast hyfsad engelska. Om du skulle behöva mer av din egen medicin prova alltid på apoteket först och se om den finns att köpa över disk. Det är många mediciner som inte är receptbelagda i Turkiet. Dock säljer man inte längre antibiotika, penicillin och starka opiater utan recept. 
Vid minsta osäkerhet ang sjukdom och mediciner rekommenderar vi dig att alltid uppsöka läkare. 

Läkare

Läkare kan komma ut till ditt hotell men tänk pa att en läkare inte kan göra så mycket för dig på ett hotell och man blir ofta tagen till ett sjukhus för undersökningar och provtagningar. För att undvika onödig tidspill ta alltid en taxi själv direkt till sjukhuset. Det finns statliga och privata sjukhus i Turkiet och alla accepterar Skandinaviska reseförsäkringar och sjukvården är bra. 
Vid akut sjukdom be hotellet kontakta en ambulans.

Försäkring

För att få sjukvård i Turkiet måste du antingen betala kontant eller använda dig av en reseförsäkring. Försäkringskassans blå EU-kort gäller ej i Turkiet.

När du hamnat på ett sjukhus så uppger du ditt försäkringsbolag och visar tillhörande dokument. Sjukhuset kontaktar berörd alarmcentral och uppger din sjukdom/skada. Alarmcentralen kontrollerar vad din försäkring innefattar. Sjukhusen håller en dialog med alarmcentralen och de diskuterar åtgärder och kostnader. Du bör själv ha kontakt med alarmcentralen om du har frågor ang sjukhusvistelse, missad hemresa och om anhöriga har rätt att stanna med dig osv. Sjukhuset vet inget om detta utan endast behandlar och ger klartecken när man blir utskriven och kan få flyga igen. 

Observera att personal från Nordcotours är begränsad i att få information från alarmcentralen då det är konfidentiell information mellan försäkringstagaren och försäkringsbolaget. Dock kan vi alltid hjälpa dig med att berätta hur du ska gå till väga och vilken information du ska söka. 

När det gäller betalningen så måste alarmcentralen ge godkännande direkt till sjukhuset. Ibland dröjer det och man måste då vänta tills godkännandet har kommit. Vid en mindre summa kan man betala kontant själv och be om kvitto men då måste man vara säker på att försäkringsbolaget täcker kostnaden.
Man kan aldrig få intyg och dokument i efterhand när man kommit hem. När man efter en sjukdom ska flyga måste man kunna uppvisa ett sk fit for flight intyg vid incheckningen.
Vad din reseförsäkring täcker är individuellt och upp till just ditt försäkringsbolag.

Larmcentraler 

SOS International a/s Nitivej 6 2000 Fredriksberg Danmark 
Tel: +45 70 10 50 50
Fax: +45 70 10 50 56 
E-post: sos@sos.dk 
Hemsida:  www.sos.dk

Euro-Alarm Assistance Prague Krizikova 36a CZ-186 00 Praha 8 
Euro-Alarm Tel: +46 7 70 45 69 19 (gäller för akuta ärenden om du är utomlands)
Telefon: +420 221 860 619 
Fax: +420 221 860 600 
E-post: help@euro-alarm.cz 
Hemsida: www.euro-alarm.cz

Falck Travel Care Falck TraveCare AB Box 44024 SE-100 73 Stockholm
Tel: +46 8 587 717 17
Fax: +46 8 505 939 13 
E-post: contact@falcktravelcare.com
Hemsida: www.falck.com/travelcare

Gouda Alarmcentral Sejrøgade 7 2100 København Ø 
Tel: +45 33 15 60 60 
Fax: +45 33 15 60 61 
E-post: alarm@gouda.dk
Hemsida: www.gouda.dk

Euro-Center I Istanbul 
För frågor rörande ERV försäkring (ej Akuta fall)
Opening hours: Monday - Friday 9:00 - 17:00 
Phone: +90 212 315 4000
Email: istanbul@euro-center.com

ERV Försäkringsbolag Löfströms Allé 6A SE-172 13 Sundbyberg 
Tel: +46 7 70 45 69 00, kontorstid 
Fax: +46 0046 8 20 14 84 
E-post: info@erv.se
Hemsida: www.erv.se (här kan skadeanmälan göras direkt, dygnet runt)

Tjuvar

Det är inte speciellt hög kriminalitet i Turkiet, men håll för säkerhets skull uppsikt över dina ägodelar. Hyr alltid ett kassafack på hotellrummet och förvara dina värdesaker där. 
Vid förlust av mindre saker som tex mobiltelefon och plånbok med mindre summa pengar kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs för en ev ersättning. Gör detta först innan du beger dig till polisstationen för en anmälan. 
Anmälan på polisstationer för mindre händelser kan ta väldigt lång tid och det är viktigt för dig att veta vad just ditt försäkringsbolag kräver för ev ersättning. 

Låt ingen utomstående hjälpa dig vid bankomatuttag, utan lita bara på bankpersonalen om du behöver hjälp.Om du känner minsta tveksamhet ang ditt kreditkort kontakta din bank och diskutera ev spärrning av kortet. Det är också banken som kan berätta vad för typ av polisrapport du behöver om ditt kort blivit av med pengar. 
Om du blivit av med ditt pass måste du göra en polisanmälan och ett provisoriskt pass hos konsulatet i Alanya eller Antalya. Man kan inte lämna Turkiet utan pass. 

Vid större händelser som dödsfall, sjukdom, större brott, antingen om man blivit utsatt eller anses begått ett brott så kontakta alltid Nordcotours personal och ev ambassad eller konsulat. 

Kontaktuppgifter

Svenska Ambassaden i Ankara 

Besöksadress: Katip Celebi Sokak 7
Kavaklidere, Ankara
Tel +90 312 455 41 00
Fax +90 312 455 41 20
E-post ambassaden.ankara@gov.se

Svenska konsulatet i Alanya 
Saray Mah. Pelitlik Cad. No 16-18
07400 Alanya 
Expeditionstid:
kl 10.00-15.00.
Telefonnummer +90-242-522 36 34 
Faxnummer +90-242-522 36 34 
E-postadress alanyakonsulat@hotmail.com 

Svenska konsulatet i  Antalya

Genclik Mah. Fevzi Cakmak Cad. 4
Mahmut Cil Apt. No: 79/3
Antalya 
Mottagningstid:
kl. 10.00-15.00
Telefonnummer +90-242-242 32 80 
Faxnummer +90-242-242 78 67 
E-postadress consulatesweden@gmail.com 


Sevärdheter i Side 

En gång i tiden var Side en viktig hamnstad. Här finns spår av bosättningar från 1300 f.Kr.  
De lämningar man tänker på mest, är de romerska ruinerna i Sides gamla stad. Det som kallas för "Side centrum" eller "antika Side", var en gammal romersk stad och fornlämningarna ligger tätt bland allt nybyggt. Alla ruiner finns att tillgå fritt med undantag för entréavgift för att komma in till teatern och muséet.  
 
Stadsporten 
För att komma in i Gamla Stan, passerar man?den antika stadsporten?som liknar en triumfbåge. Bredvid stadsporten finns ett restaurerat monument över Kjesar Vespasion och hans son Titus.  
 
Apollotemplet 
Längst ut på udden finns lämningar kvar efter de berömda Apollo och Athena templen. Dessa två tempel i marmor byggdes på 100-talet A.D andra hälft och bestod av 6 pelare på kortsidorna samt 11 pelare på långsidorna. På 400-talet A.D  fanns även en stor Basilika framför templen. Även om dessa blivit väldigt förstörda, kan man ändå utröna templens gestaltning och restaureringen av dem är fortfarande under arbete.  
 
Antikteatern 

Till vänster om stadsporten ligger den berömd Amfiteatern. Teatern restes under 100-talet A.D och rymmer ca 16 000 åskådare. Side är ganska platt till ytan så därför placerades teatern på den enda tillgängliga platsen med en naturlig upphöjning. Teatern bestod av 29 rader av sittplatser men nu finns endast 22 av detta rader kvar. I denna teatern har man haft vanliga skådespel till gladiatorspel där vilda djur och människor medverkade.  
 
Fontänen  
Precis utanför den yttre stadsmuren finns resterna av den stora fontänen där Sides befolkning under Romartiden fick sitt vatten. Vattnets fraktades från Manavgatfloden flera kilometer från fontänen och än i dag kan man på vägen till Manavgat se resterna av viadukten.  
 
Agoran 
Agoran var dåtidens Galleria. Alla små handelsbodar leder fram till Agoran som man anlade i stadens mitt. Mitt i Agoran finns ett stort podium där slavförsäljning pågått ifrån.  
Det är helt enkelt platsen där man möttes för att handla, diskutera politik och träffa vänner. Speciellt med Agoran i Side är  - att det finns en officiell toalett där man kunde sitta 24 personer i rad. Dessa fornlämningar är väl bevarade.   
 
Side museum
 
Till höger om stadsporten finns det gamla romerska badet från 400-talet som idag är ett museum.  
Här finns idag allt man har grävt fram, allt ifrån gravstenar, statyer och gamla mynt.  
Shopping i Side

Det finns en del som säger att jag ska inte handla något på min semester men som iallafall kommer hem med väskan full. Det är helt enkelt svårt att låta bli för att det finns så mycket att välja på och så prisvärt. 
Man prutar i butikerna som inte har prislappar och på marknader. En bra regel är att du bestämmer dig för vad du tycker att det är värt att betala och börjar sen prutningen lite lägre för att förhoppningsvis hamna där du vill. Men självklart måste det vara rimligt. Man får ingen tröja för 5 kronor. Hittar du en butik som du tycker har flera bra saker så försök att handla så mycket som möjligt i en och samma affär. Då har du ett bättre prutläge. Bli inte förvånad om du erbjuds en kopp te medan ni diskuterar priset. Många affärer säljer samma saker så du kan alltid gå vidare om du inte lyckas få till ett bra pris i prutningen.

Det blir vanligare med butiker med fasta priser och det har sista åren dykt köpcentrum och vanliga butikskedjor som följer vanlig prissättning med samma priser i alla butiker. Håller man sig till varor producerade i Turkiet så är det bra priser medan importerade varor ligger på samma priser som hemma. 
I turistorterna kan man betala med både euro och dollar men växel får man tillbaka i turkiska lira. Detta pga att butiken helt enkelt inte har annan valuta att ge tillbaka. Självklart använder de en lägre kurs kurs än bankens växlingskurs. 

Runt om i Side centrum finns sk inkastare för att få in kunder i butikerna. Dessa kan var ganska påfrestande pga av att dom arbetar med endast provision som lön. Bara le vänligt och gå vidare och tänk att det är deras jobb. 

I Side finns en marknad på lördagar och den ligger mittemot mosken och den är inte så stor.  Där man kan köpa allt möjligt, t.ex. kläder,skor, väskor och andra textilier. Regionens största marknad finns i Manavgat och hit kommer folk t o m från både Alanya och Belek för att pruta och handla. Den är både på måndagar och torsdagar och är året om. Den håller öppet mellan kl 09-16 och här finns allt du kan tänka dig. Glöm inte att gå förbi den delen med frukt och grönt där lokala handlare från närliggande byar kommer ner och säljer veckans skörd.

I Side centrum finns butiker med kläder,skor, mattor, souvenirer, väskor, kryddor och mycket mer. Här prutar man och under högsäsongen är det öppet till runt midnatt. Under vintertid är det öppet till runt kl 18:00. 
Kumköy centrum har ungefär samma utbud som Side centrum och håller samma tider. 
Ca 3 km utanför Side finner man Novamall som är en nybyggd galleria med många olika butiker bl a H&M, Cotton, LC Waikiki och Levis. Hit tar man sig med taxi eller dolmus. 
I grannstaden Manavgat som ligger ca 6 km från Side finner man alla olika typer av butiker. Allt från fasta priser till prutbara priser. Här är öppettiderna ca 09-19. 
 
Vad handlar man ?
 

Kläder

En stor del av shoppingen på turistorterna är alla kopior som kan köpas. Det är framför allt på märkeskläder. De finns i olika kvalitéer så titta noga innan köp. 
Många köper även äkta märken och vanliga kläder utan märken då priserna är bra. 

Skor

Det finns mängder av skor att välja emellan. Även här är det kopior på märkesskor men också många vanliga skor. 

Skinn och läder

Många handlar skinnvaror med sig hem. Här finns jackor i skinn i alla färger, storlekar och modeller. Har dom inte modellen du vill ha så syr dom upp den. Oftast använder dom så tunt och fint skinn att en jacka väger knappt 500 gram. Väldigt prisvärt. 
Väskor finns i alla varianter och är kopior. Här gäller det att man kan sina väskor. Det finns väskor för 250 kronor till 2500 kronor och dyrare. Detta har helt med materialet att göra och hur välgjord den är. 
Plånböcker och bälten är alltid värt att köpa till antingen sig själv eller som den perfekta gåvan. 

Mattor

En äkta turkisk matta är det många som önskar sig men drar sig för att köpa pga att man inte vet hur man ska få den med sig hem i reseväskan. När man köper mattor i Turkiet får man den hemskickad med kargo. Seriösa butiker vet exakt hur det går till för att det ska vara tryggt både för dom och köparen. Med den vetskapen är det bara att ge sig in i mattornas värld.
Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitén, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner. De orientaliska turkiska mattorna är handgjorda enligt gammal turkisk tradition och tar allt från månader upp till år att tillverka. Priset är billigare än i Skandinavien.
 
Guld och ädelstenar

Guld har en lång tradition i Turkiet. Det finns guldbutiker i oändlighet. När man ska köpa guld är det första man ska tänka på är att vända sig till en seriös butik där man vet att äkthetsbeviset och kvaliten är riktig. Guldet finns i 14, 18, 22 och 24 karat men vanligst är 14 och 18 karat. Det är viktigt att du frågar vilken karat det är. Guldet finns i olika färger och den gula färgen är vanligare än den röda. Detta säger inget om vilken karat det är, utan bara om man blandat ut guldet med mässing eller koppar. 
Ädelstenar finns också i alla varianter. Guld och ädelstenar är billigare pga av att arbetskraften och skatten är billigare samt att man väger guldet vid prissättning. Så även om det tog 1 timme eller 1 månad att producera smycket är det vikten som avgör priset. 
Glöm inte att pruta för att få ett bra pris. Det flesta guldbutiker säljer även äkta klockor av olika märken. Silver hittas i egna silverbutiker och är billigt i Turkiet. 

Glasögon 

Det är billigare att köpa glasögon i Turkiet särskilt om man vill ha bra kvalitet på glaset. Ett par progressiva med bra glas kostar ungefär hälften än vad de gör i skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar. I Turkiet kan inte optiken göra syntesten utan detta görs av en ögonläkare. Det är en enkel procedur ungefär som att gå till optikern hemma. Vill du hellre hoppa över syntesten kan du ta med dig ett recept hemifrån. 

Keramik
Det små ljusstakarna för värmeljus i keramik är oerhört populära och finns i olika storlekar. Handgjorda lampor i regnbågens alla färger och storlekar är mycket uppskattat. Tänk på att säga till butiken att paketera dem väl. Det finns också te och kaffemuggar med många olika motiv.

Krimskrams

Det finns det gott om sk ”krimskrams” och står högt upp på shoppinglistan. Det finns mängder av armband, halsband och örhängen i alla varianter. Som regel är priserna väldigt låga och det gör det roligare då man kan handla många olika sorter. Barnen fyller mer än gärna väskan med presenter till vännerna med dessa varor. 

Souvenirer
Högst på souvenier-listan är nog ett riktigt fint handgjort backgammon spel eller ett träsnidat schackspel. Även vattenpipor och då gärna ganska stora sådana i olika färger har senare år blivit en stor favorit. Angående vattenpiporna be butiken visa hur ni ska ta isär den för att inte vara så otymplig vid hemresan. 
Sides nattliv

Side är inte direkt känt för ett hektiskt och pulserande nattliv, men man går absolut inte lottlös i alla fall. Vid strandpromenaden finns flera trevliga resturanger och barer som spelar musik till sena timmen under högsäsongen.
I centrum är det flesta barer och nattklubbar främst en restaurang som efter att köket stänger vrider upp volymen och cocktaildrinkarna kommer fram. Dessa håller öppet till runt 03-tiden.
Det finns också stora diskon utanför Side som håller öppet fram till morgonkvisten.

Det finns både lokal och importerad alkohol på barerna och nattklubbarna. Den importerade är dyrare och drinkar blandas på den lokala alkoholen. Med lokal alkohol menas producerad i landet och att försäljningen är kontrollerad av staten. På barerna håller oftast drinkarna ett lägre pris än på nattklubbarna som håller något högre pris. Glöm inte att alltid hålla uppsikt över din drink och aldrig lämna den obevakad. 

Kontakta din reseledare för att få reda på vilka samarbetspartner Nordcotours har rörande barer och nattklubbar.
Sides stränder

Side har har två stora stränder som ligger på varsin sida om den lilla halvön som är Side Centrum. De kallas antingen den västra stranden eller den östra stranden. 

Västra stranden är väldigt lång med nästan 1,5 mil sandstrand. Den börjar strax före centrum och går ut till den sista kommunen som heter Gundogdu. Längs stranden ligger mängder av strandhotell och de har oftast tillhörande solstolar och parasoller och beachbarer för endast sina hotellgäster. Som tur är, varvat mellan de privata hotellstränderna finns allmänna strandbarer där man kan hyra solstolar och parasoller. 
Viktigt att känna till är att inget hotell får äga marken hela vägen ner till vattnet och därför är det inga problem om man vill promenera längs hela stranden. Man får också lägga sig på en handduk närmare vattnet vart man vill. 

Västra stranden är en sandstrand och är långgrund och på de flesta håll är det sand på botten. Men självklart eftersom stranden är så lång finns det delar där det kan vara lite sten i vattnet men det är inte så vanligt. Denna stranden är perfekt för barnfamiljer med tanke på sanden och att den är långgrund. 

Den östra stranden är en stor strand där det inte får byggas några hotell. Där finns endast strandbarer som hyr ut solstolar och parasoller. De tillhanda håller också toaletter och duschar samt serverar mat och dryck. Inom Side brukar de olika strandbarerna ha bussupphämtning på morgonen utanför hotellen för att sen gå tillbaka på eftermiddagen. Det är gratis bussupphämtning eftersom man betalar för solstolar och mat. 
Den östra stranden är sandstrand men blir ganska fort djup och det och tidvis kan det bli höga vågor och undervattenströmmar. Om man bor längre ut längs den västra stranden så brukar man inte ta sig till östra då dom är i princip lika bra. 

Bor man i Sorgun och Titreyengöl så ligger hotellen längs östra stranden men längre bort där hotell är tillåtet. Där är stranden lite mer grovkorning och det finns småsten i vattnet och den är inte långgrund. 

På alla stränder med jämna mellanrum finns det gott om vattensporter som tex vattenskoter, bananbåt, badring som släpas efter motorbåt och parasailing. 

Oavsett vilken strand som blir din favorit så kommer du att kunna njuta av din semester med att koppla av och höra vågornas svall och härliga bad.
 

Turkisk mat och dryck

Turkiskt mat har ett fantastiskt kök med influenser både från mellanöstern och medelhavsländerna. Backar man tiden med ca 2500 år tillbaka och går framåt så har de flesta civilisationerna passerat igenom nuvarande Turkiet och därför har de flesta maträtterna inspirerats av många olika kulturer och stannat kvar för att bli turkiska rätter. Men inspirationen har gått åt andra hållet också. Exempelvis tog den svenske kungen Karl den XII med sig koldolmar och köfte (köttbullar) och traditionen att dricka kaffe med sig hem till Skandinavien.
Man gillar att ha exotiska namn på rätterna och de lever kvar sen gammalt exempelvis ”Den älskades läppar” , ”kvinnonavel” , ”då prästen svimmade” och ”kvinnolår” är bara några av alla de exotiska namnen som finns på maträtterna

Frukost 

Basingredienserna i en turkisk frukost är vitt bröd, smör, honung, en vit ost liknande fetaost, oliver, tomat, gurka och naturligtvis te.

Brunch

Det har blivit väldigt populärt att på senare tid inta en större turkiskt frukost mer liknande en brunch antingen ute på landsbyggden eller på utvalda frukostställen. Det läggs till mycket mer mat på bordet i form av meze. Det kan vara fler röror, stekt ägg, gözleme som är en turkisk pannkaka med ex ostfyllning, mer grönsker, något sött och färskpressad juice. Lokalbefolkningen gör gärna detta på söndagar då man är ledig och vill umgås med familjen medan man som turist kan göra detta vilken dag som helst i veckan. Detta kan verkligen rekommenderas. 

Lunch

Lunchen intar turkarna på små lokala resturanger med ett fåtal maträtter att välja emellan. Dessa rätter varierar sig från dag till dag och det blir som att äta hemlagad mat istället för restaurangmat. Många intar också snabbmat till lunch och ibland middag men då är det inte korv med bröd eller hamburgerkedjor som hägrar. Turkisk snabbmat är gatukök med döner kebab och lahmacun (turkisk pizza) eller så tar man te med börek (fyllda friterade eller ugnsbakade filodegsknyten), simit (bröd som påminner om en bagel) eller pogaça (Piroger) 

Middag 

Till middag är turkarna förtjusta i grytor, kötträtter eller fisk. Det serveras alltid med mycket grönsaker i form av sallad eller var och en för sig. Man sitter gärna länge och på sommaren är det vanligt att man äter senare än vad vi skandinaver är vana med. När man säger att man ska äta kebab i Turkiet så innefattar det många rätter då Kebab helt enkelt betyder kötträtter.
 
Efterrätt

Till efterrätt äter man gärna en tallrik färsk frukt, ofta med karpuz (vattenmelon) och kavun (honungsmelon) eller om man vill ha det sött står baklava högst på listan och är den mest kända (filodegsbakelser fyllda med nötter)

Att tänka på:

När man ska äta fisk bör man be om priset innan. Tänk på att priset på menyn oftast står i vikt och per 100 gram. Fisk och skaldjur vägs alltid hela och med skal och kan vara ganska dyrt. 
Det kommer nästan alltid bröd och lite röror innan maten och en del restauranger tar betalt för detta och en del inte. Det framgår sällan på menyn. Man lämnar ca 10 % dricks.

Vad kan man dricka?
Ayran är en populär dryck som är gjord av yoghurt blandat med vatten och lite salt. Passar bra i sommarhettan och tillsammans med kött eller för att lugna ner en orolig mage.
Efes är en ljus turkisk ölsort och den passar till maten eller bara som den är.
Vin görs på lokala druvor och finns i billigare till dyrare sorter dock dröjer det innan Turkiet kan kalla sig vinland. 
Raki är en alkoholhaltig dryck med smak av anis (lakrits). Denna dricker man som den är eller blandar ut med vatten så den blir lite vitgrumlig. Tänk på att det är 40 % alkohol och man bör dricka med försiktighet. 
Turkiskt kaffe dricks ur små koppar och är väldigt stark och tjockt, med mycket sump. Många finner för nöjets skull att spå framtiden i kaffesumpen. Det är såklart på skoj men det finns dom som anser sig vara seriöst kunniga i spådomskonst. 
Te är något utav en nationaldryck. Det dricks starkt, sött och varmt i små tulpanformade glas. Turkiet är en stor te-odlarnation och det mesta utav produktionen går åt till den inhemska konsumtionen.
Äppeltet är också vanligt att man blir bjuden på särskilt när man handlar och ska sitta ner och förhandla om priserna. 
Färskpressad juice får man tag i beroende på vilken säsong det är. Populärast är apelsin och granatäppeljuice.

Vad kan man äta? 

Meze är smårätter som serveras som inledning till en måltid. Det finns många variationer av meze beroende på vad restaurangen själv anser är godast. 
Lavas är det berömda uppblåsta brödet som kommer innan maten. 
Tjadjik är en yoghurtblandning med vitlök, salt och med antingen mynta eller hackad dill. 
Ezme är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.
Yaprak dolmas är små vinbladsdolmar som är fyllda med ris eller kött.
Guveç betyder gryta och kan fås med lamm, nöt eller kycklingkött i olika variationer och med olika grönsaker.
Köfte är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till platta köttbullar. Den kan vara med nöt eller lammfärs. 
Adana kebab är köttfärs som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.
Imam bayildi är en lök- och tomatfylld aubergine. 
Sis Kebap betyder grillspett och kan fås med lamm, nöt eller kycklingkött.
Iskender kebab är strimmlat kött på tallrik med bröd på toppen dränkt i tomat- och yoghurtsås. Har fått namnet efter alexander den store. 
Patlican kebab är en aubergine kebab.
Gözleme är som ett nybakt tunt bröd som fylls med olika ingredienser även kallad turkisk pannkaka. 
Börek är en pirog fylld med ost och grönsaker eller kött. 
Lahmacun är en turkisk variant på pizza.
Baklava är den mest kända efterätten. Det är tunna lager av frasig deg, fylld med valnöt, pistage eller mandlar dränkta i sockerlag.
Helva är en efterätt som består av krossade sesamfrön blandat med sirap. 
Kadin göbegi är en slags nötkaka och betyder  "kvinnonavel".

AFIYET OLSUN - SMAKLIG MÅLTID!

Hotell
Kontakta oss
Meddelande

Reservation number not provided

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Så att du inte behöver komma ihåg

Skickar

{{message}}

Förfrågan

{{inquiryWizard.Answers[inquiryWizard.Step].Question}}

  • {{option.Text}}
    • {{childOption.Text}}

Name not provided

Email not provided

Phone not provided

Notes not provided

±3 ±7 ±14

Skickar

Kampanj