Detur facebook
Boka på telefon

08-723 46 00


support

Måndag - Fredag
08:00-20:00 

Lördag & Söndag
09:00-18:00 


Datortomografi angiografi

Datortomografi angiografi

Datortomografi angiografi (även kallad CT-angiografi eller CTA) är en datortomografiteknik som används för att visualisera arteriella och venösa kärl i hela kroppen.

CTA kan användas för att undersöka blodkärlen i många viktiga delar av kroppen, inklusive hjärnan, njurar, bäckenet och lungorna. Under vissa omständigheter kan även hjärtats kranskärl granskas av CTA, men CTA har inte ersatt kontrastundersökningar. Proceduren till för att upptäcka förträngning av blodkärl i tid för att korrigerande behandlingar ska kunna utföras. 

Denna metod visar den anatomiska detaljer i blodkärl mer exakt än med magnetisk resonanstomografi (MRT) eller ultraljud. Idag kan många patienter genomgå CTA i stället för en konventionell kranskärlsröntgen. CTA är ett bra sätt för screening för artärsjukdom eftersom det är säkrare och mycket mindre tidskrävande än en kranskärlsröntgen.

 

CTA används vanligen för följande ändamål

• Undersökning av lungartärer för att utesluta lungemboli, ett allvarlig men behandlingsbart tillstånd. Detta kallas en CTPA.

• Visualisera blodflödet i njurartärerna hos patienter med högt blodtryck och som misstänks ha någon njursjukdom. En förträngning (stenos) av en njurartär kan vara en orsak till högt blodtryck (hypertoni) hos vissa patienter och kan rättas till. En speciell datoriserad metod för att förevisa bilderna gör denna njur CT angiografi till en mycket precis undersökning. Denna används även för undersökning av eventuella njurdonatorer.

• Identifiera aneurysm (artärbråck) i pulsådern eller i andra större blodkärl. Aneurysm innebär att kärlväggen i ett blodkärl försvagas och utvidgas onormalt. Aneurysm är livshotande eftersom de kan spricka.

• Identifiera aortadissektion eller dess större grenar. Det innebär att vävnadslagen i aortaväggen separeras. Dissektion kan orsaka smärta och kan vara livshotande.

• Identifiera en liten aneurysm eller arteriovenös missbildning i hjärnan som kan vara livshotande.

• Identifiera åderförkalkning.

• Diagnostisera kranskärlssjukdomar

Hur man gör en förfrågan eller bokning:

Alla behandlingar och rådgivning sker genom Anatolia Hospital i Antalya (om inte annat avtalats). 

Du kan läsa mer på klinikens hemsida, www.anatoliahospital.com

Eftersom varje enskild individ har olika förutsättningar och önskemål för sin behandling så måste varje fall utvärderas och bedömas individuellt. Detta ska göras av vårdgivaren direkt för att denna ska kunna säkerställa korrekt och kvalitativ behandling till bästa möjliga pris. För mer information, skicka en förfrågan direkt till laraht@anatoliahospital.com

 

Genom Detur bokar du själva resan (flyg, hotell, transfer etc.) men du är själv i kontakt med kliniker och läkare, och bokar själv dina behandlingar.