detur facebook
Boka på telefon

08-723 46 00


Måndag - Fredag
08:00-20:00 

Lördag & Söndag
09:00-18:00 


Personuppgiftspolicy

Personuppgiftspolicy

 

Detur Sweden AB org.nr 556574-1260 (i denna Policy “vi” eller “oss”), är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter vi samlar in från dig. Detur Sweden AB är en del av Detur group och har ett gemensamt personuppgiftsansvar. Detur Sweden AB har huvudansvaret för dina personuppgifter och det är till oss du vänder dig för frågor kring dina rättigheter. Detur är anvarig för dina personuppgifter på våra webbplatser, och andra kommunikationsystem kopplade till oss. Detur utför all hantering av personuppgifter i enlighet med EUs integritetslag GDPR samt personuppgifts lagen PuL. 

Kontaktuppgifter: 

Om du har frågor kring dina personuppgifter kan du kontakta oss: 

Namn: Personuppgiftsansvarig

Adress: Kungstensgatan 38, 113 58 Stockholm

Telefonnummer: 08-723 46 00

E-postadress: info@detur.se

Vad är en personuppgift

Personuppgifter är en information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk levande person. Det gäller tillexempel namn, personnummer, adress, email adress, och telefonnummer. 


Hur vi samlar in information och vilka uppgifter vi samlar in

Allmänt

Vi samlar in information om dig när du bokar din resa eller ställer frågor på vår webbplats, kundtjänst eller  återförsäljare, lägger till tilläggstjänster, vid personlig kontakt på våra destinationer, när du registrerar dig för vårt nyhetsbrev, skickar e-post till någon av våra e-mail adresser, deltar i tävlingar eller fyller i frågeformulär. 

Webbplats

När du använder vår webbplats eller någon annan digitaltjänst från oss samlar vi in information om ditt användande. Vi samlar in information om hur du använder sidan, vilka sökningar du gör och vilka produkter du är intresserad av. Detta kan du läsa mer om i vår cookie policy. Vid bokning av resa på vår hemsida skapas en användaridentitet och de uppgifter du angivit vid bokningen finns sparade på Mina sidor. Efter att du loggat ut från Mina sida kan de sparade uppgifterna endast ses igen vid inloggning eller vid bokning av ny resa. 

Kundtjänstsamtal 

Vid telefonsamtal till vår kundtjänst spelar vi in ditt samtal och sparar inspelningen i 6 månader. Dessa samtal är framförallt för internt utbildnings-och utvecklingsarbete. Vi samlar därför  in och lagrar de personuppgifter som förekommer under samtalet. Du har rätt att begära att din inspelning raderas. 

Uppgifter som samlas in från någon annan än dig

Vid bokning och vid frågor om din resa förekommer det att en person lämnar personuppgifter om en eller flera personer i resesällskapet. Vi förutsätter att den som lämnar uppgifterna har samtliga resenärers samtycke till att lämna dessa personuppgifter.

Vilken information samlar vi in vid bokning?

Kontaktuppgifter: Fullständiga namn, födelsedatum, kön, mailadress, telefonnr. samt adress. Om det finns barn i bokningen kommer vi att samla in samma uppgifter som ovan.

Bokningsinformation du får av oss: Bokningsnummer, reseinformation så som destination och resedatum, information om betalning, betalningssätt, och eventuella tilläggstjänster som tillexempel transfer och utflykter. 

Hälsoinformation: Relevant medicinsk information, specialkost eller funktionsnedsättningar som du lämnar själv. Genom att lämna uppgifter om din hälsa, samtycker du till behandling av dem och godkänner att vi använder din hälsoinformation för administration. Detta för att vi ska kunna leverera den resetjänst du har beställt.  

Vad vi gör med din information

All information används för att tillhandahålla, utföra och förbättra våra tjänster. 

Detur använder dina personuppgifter för kunna tillhandahålla dig en bokning och resetjänst. För att kunna fullgöra avtalet krävs de personuppgifter vi tar vid bokningstillfället. Bland annat för att kunna ställa ut resedokument, administrera hotell – och flygbokningar, tillläggstjänster, utflykter på destinationerna, genomföra betalningar och administrera eventuella ändringar inför och under din resa. 

Kundvård

Vi använder även dina uppgifter när du kontaktar oss med till exempel frågor, synpunkter eller reklamerar din resa. Vi använder ditt namn och bokningsnummer för att kunna indentifiera dig och din resa. Vi använder dina kontaktuppgifter som, e-mailadress och telefonnummer för att kunna kontakta dig i samband med frågor, ändringar och andra ärenden. 

Utskick av information

När du har bokat en resetjänst av oss, använder vi dina personuppgifter för att skicka ut en bokningsbekräftelse och biljett för din kommande resa, samt viktig information och erbjudanden kopplade till resan. Dessa utskick sker till den email adress du har angett vid bokning,. Dessa underlag kan även skickas till din hemadress om det tillägget har lagts till i bokningen.

När du har kommit hem från din resa kommer du få ett frågeformulär där vi ber dig svara på frågor och ge kommentarer om din resa. Detta för att vi ska kunna förbättra våra tjänster. Undersökningen är frivillig att delta i och genomförs i sammarbete med Webropol. 

Inför och under din resa kan vi skicka SMS till det nummer som du har angett vid bokning. Det kan t.ex. vara information om ditt flyg eller saker som händer på ditt resemål under din vistelse. Det kan även vara att vi hör av oss via telefon eller skickar email vid andra avvikelser.

Nyhetsbrev

Om du har anmält dig till vårt nyhetsbrev har du angett ditt namn och email adress. Dessa personuppgifter använder vi endast för att skicka ut nyhetsbrev från oss för att du ska kunna få tillgång till bra erbjudanden som vi har. 

Cookies och webbannonsering

På vår hemsida använder vi cookies. Genom att använda vår hemsida godkänner du våra cookies. Genom dessa cookies kan vi analysera dina användarmönster och göra en persondefinering. Genom att använda cookies kan vi även kommunicera via sociala medier och styra webbannonsering på andra webbplatser än detur.se. Mer om vår cookie policy kan du läsa om här. 

För utveckling av tjänster och service 

Vi använder de uppgifter vi samlar in för att kunna utveckla och förbättra våra resor och tjänster. Främst använder vi anonyma eller anonymiserade uppifter på aggregerad nivå för våra analyser. Vi analyserar dels våra digitala tjänster och dess användarbeteende för att utveckla vår information och erbjudanden för att nå fram till våra kunder. Det gäller även utvecklingen av våra resor efter kundens önskemål och beteende för att t:ex kunna åtgärda brister eller öka medvetandet eller säkerhet. 

Lagkrav 

Vi behandlar dina personuppgifter för att kunna uppfylla förpliktelser enligt lagar och förordningar t:ex gällande säkerhet, redovisning, reklamation, immigration samt tullkontroll.  Om vi är skyldiga enligt lag eller om lagen tillåter, kan vi dela dina personuppgifter med stat och myndigheter i den mån det är nödvändigt. 

Vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna uppfylla vårt avtal med dig, administrera och för genomförande av din resa. Genom att du har gett ditt samtycke till oss för att behandla dina personuppgifter så ska vi kunna skicka t:ex information om resan, nyhetsbrev, SMS m.m. 

Hur länge bevarar vi din information? 

Detur bevarar dina personuppgifter endast så länge som det är nödvändigt att bevara dem för ändamålet och för behandlingen i enlighet med lagen. Din resehistorik och personuppgifter som har lämnats för resans ändåmål sparas i två år. Vi sparar även dina personuppgifter på andra grunder än för att fullgöra vårt avtal med dig, t.ex. för att följa bokföringslagen. 

Om du prenumerar på vårt nyhetsbrev sparas dina kontaktuppgifter så länge som du väljer att fortsätta ta emot nyhetsbrev. 

Telefonsamtal som spelats in i utbildningssyfte sparas i 6 månander. 

På Mina sidor på detur.se sparas de uppgifter du registrerat vid senaste bokning så länge användaridentiteten är aktiv. 

Om du reklamerar din senaste resa sparar vi dina uppgifter i 2 år efter din hemkomst. 

Samma personuppgifter kan sparas av oss för skilda ändamål, i olika system. Det kan innebära att en uppgift som har tagits bort från ett system för att den inte längre är nödvändig kan finnas kvar i ett annat system där den lagras med stöd av samtycke eller för ett annat ändamål där personuppgiften fortfarande behövs. 

Utlämning av personuppgifter

För att Detur ska kunna tillhandahålla de resetjänster och tillägg som du har bokat, kan vi komma att behöva dela dina personuppgifter med bolag inom Deturgroup koncernen, noga utvalda sammarbetspartners. Vi delar enbart personuppgifter med dessa i den mån det är nödvändigt för att våra leverantörer och samarbetspartners ska kunna tillhandahålla sina tjänster till dig och oss, de får endast tillgång till de personuppgifter som är nödvändiga. 

I de fall vi överför personuppgifter till en leverantör som är vårt personuppgiftsbiträde ingår vi alltid nödvändiga avtal för att säkerställa att vi behåller kontrollen över personuppgifterna och att dessa behandlas lagenligt och med högsta säkerhet. 

Leverantörer av reserelaterade tjänster

För att kunna leverera den tjänst du bokat krävs det oftast att vi lämnar vissa personuppgifter till våra samarbetspartners och leverantörer. 

Resebyråer och digitala partners

När du bokar din resa via en resebyrå/återförsäljare som vi samarbetar med, i butik eller online, är det troligt att du lämnar dina personuppgifter till resebyrån i fråga. När bokningen görs genom en resebyrå skickar vi vissa personuppgifter till dem. T.ex bokningsnummer för att bekräfta bokningen. Dessa personuppgifter ansvaras för och hanteras av respektive aktör i enlighet med deras personuppgiftspolicy. 

Hotell

Hotellet som du bokar får tillgång till dina personuppgifter som behövs för att en reservation ska kunna göras. Det rör sig om uppgifter som namn, födelsedatum och kön. 

Flygbolag

Flygbolagen behöver vissa uppgifter för att kunna genomföra din resa, t.ex. Namn, födelsedatum och ibland kön. Dessa personuppgifter överförs direkt till flygbolagen, antingen via deras bokningsystem, Paxport eller med passagerarlistor från vårt bokningssystem. I vissa fall anlitar flygbolagen handlingsagenter för att kunna utföra tjänster kopplade till flyglatsen såsom bagagehantering och incheckning. När handlingsagenten utför tjänsten kan de få tillgång till dina uppgifter som är nödvändiga för att kunna genomföra tjänsten. 

Taxfree, tillägg på flyget så som extra bagage och mat på flyget

När du reser med oss kan du med vissa flygbolag förbeställa varor för din flygresa genom våra samarbetspartners eller via Paxport. Flygbolaget och Paxport får därför ta del av de personuppgifter som behövs för att beställningen av dessa tillägg ska vara möjligt. Du kan läsa deras egna personuppgiftpolicy på deras hemsidor. 

Destinationsagenter 

På  våra destinationer finns destinationsagenter, externa och Detur group anställda som utför tjänster på plats. De agerar i vissa fall mellanhand mellan Detur och hotellen, hjälper Detur att boka utflykter på plats, transfer med mera. De får tillgång till personuppgiftera som krävs för att kunna genomföra tjänsterna. 

Övrigt 

Om du bokar andra reserelaterade tjänster via oss t.ex. utflykter eller aktiviteter, kan det förkomma att leverantören behöver personuppgifter för att kunna genomföra den beställda tjänsten. Det kan t.ex. vara uppgifter om namn, födelsedatum, ålder och kön på de resenärer som finns i bokningen, samt adress och kontaktuppgifter för huvudresenären. 

Utlämning till tredje land.

Vi arrangerar resor till flera länder som är utanför EU/EES – området. Vi har därför samarbetspartners och leverantörer t.ex flygbolag, hotell och agenter som behöver ta del av era lämnande personuppgifter för att kunna genomföra dina bokade tjänster. Detur vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att dina personuppgifter hanteras säkert och med hög skyddsnivå. 

Avtalspartners och IT leveratörer 

Vi använder oss av ett antal externa leverantörer som lagrar och hanterar dina personuppgifter. Vissa system är installerade lokalt hos oss och det är bara Deturpersonal som har tillgång till de uppgifterna. Andra system som våra destinationsagenter har tillgång till är installerade hos dem och vi överför vissa personuppgifter till dem. T.ex namn, födelsedatum, kön och telefonnummer till huvudresenären i bokningen samt reseinformation. 

IT – tjänster och system 

Vi har ett antal interna och externa system i vilka vi hanterar dina personuppgifter, t.ex. bokningssytem, system för datahantering och kundtjänstsystem. Uppgifter behandlas i dessa system för att bl.a. kunna leverera och administrera din resa, hantera kundvårdsärenden och för att kunna leverera andra relaterade tjänster så som transfer och utflykter. 

Webbanalysföretag

Vi använder oss av externa levernatörer för att få hjälp med personifiering, analys av användarbeteenden och användarfeedback på våra hemsidor. Uppgifter som hanteras är uppgifter vi får genom cookies. 

Kundundersökningar

Vi har anlitat Webropol för att kunna genomföra kundundersökningar om hur din resa har varit. Undersökningen skickas ut av oss via webropol server. Deras server lagrar sedan din email adress, tills vi eller du själv önskar att det raderas från deras server. Sparas i 2 år.

Betallösningar 

Vi använder oss av externa leverantörer för att hantera betalningar. Dessa leverantörer får tillgång till personuppgifter i form av namn, adress och betalningsinformation. Denna hantering är nödvändig för att vi ska kunna leverera de tjänster du har bokat av oss. 

Dina rättigheter 

Detur ansvarar för att dina personuppgifter behandlas i enlighet med tillämpad lagstiftning. I enlighet med Personuppgiftslagen §26 kan du genom en skriftlig förfrågan till Personuppgiftsansvarig få besked om vilka uppgifter om dig som lagrats. Registeruttag (enligt PUL §26) kan göras gratis en gång per år. Du har som registrerad rätt till rättelse om uppgifterna skulle vara felaktiga, ofullständiga eller missvisande.  


Personuppgifts kontakt:

Namn: Personuppgiftsansvarig

Adress: Kungstensgatan 38, 113 58 Stockholm

Telefonnummer: 08-723 46 00

Organisationsnummer: 556574-1260

E-postadress: info@detur.se 

Det kan hända att samma personuppgift behandlas både med stöd av samtycke och med stöd av att uppgiften är nödvädig eller med stöd av andra reglar och lagar. Det innebär att även om du återkallar ditt samtycke och den behandlingen som grundas på samtycke upphör, kan personuppgiften ändå finnas kvar hos oss för andra ändamål. 

Du har även rätt att begära att dina personuppgifter inte används eller begränsas till vissa ändamål som till exempel marknadsföring, direktreklam eller s.k profilering. 

Du har rätt att ge klagomål till Datainspektionen om du anser att Detur behandlar dina personuppgifter i strid med gällande dataskyddslagstiftning. Läs mer på www.datainspektionen.se

Hur skyddar vi dig? 

Vi vidtar lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter mot förlust eller obehörig åtkomst, användning och radering. Vi utbildar vår personal löpande i dataskyddsfrågor och har instruktioner för vår personal hur de ska hantera alla personuppgifter i enlighet med gällande personuppgiftslagstiftning. Du ska alltid kunna känna dig trygg när du lämnar dina personuppgifter till oss. 

Cookies

VI använder cookies för att förbättra din upplevelse, lär mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår cookiepolicy. 

Förändringar av denna personuppgiftspolicy

Vi kan komma att behöva göra ändringar i denna personuppgiftspolicy. Vi ber dig därför att regelbundet titta på vår webbplats för uppdateringar. Vid omfattande förändringar kommer vi att upplysa om detta på vår hemsida. Den uppdaterade policyn kommer att ha ett annat datum. 


April 2018